Thursday, June 18, 2009

Tuhan... Bekalkan Mereka Ketabahan

Dalam ziarah saya ke blog-blog sahabat sehari dua ini,banyak yang dapat saya kutip sebagai bekal merentasi lorong kehidupan di dunia fana ini.

Ada iring titis air mata yang mengundang hiba,ada semangat membara buat memcari 'ubat' kepada penyakit ummah yang kian tenat.Paling mengesankan di hati ni ziarah di blog seorang mukminah yang suaminya masih di tahan di ISA.Sewaktu membaca kisah Ustaz Nik Abduh tentang kekandanya yang pernah di tahan di ISA,hati sungguh hiba.Tiada kata-kata yang mampu saya lafazkan.

Ujian Allah yang maha hebat kepada iman mereka.Ujian yang akan mengangkat martabat dan darjat mereka di sisi Tuhan mereka.Namun kesedihan tidak dapat dibendung dari hati ini.Ujian Allah mengundang iring air mata duka,hati yang terluka,hati yang hancur luluh.

Di tangan kita yang ditimpa ujian,tidak ada apa-apa.Dengan tangan kosong menyambut ujian itu sekadar iman yang ada di hati.Allah,tabahkan hati-hati mereka.Engkau tahu mereka tabah,Engkau tahu mereka mampu....

Harap janji-janji manis-Mu Tuhan akan mengembalikan tawa ceria mereka yang telah lama lenyap bersama harapan dan impian mereka yang kian kusam di mamah waktu, kian memburuk di telan masa dan detik yang berlalu.

Saya menitiskan air mata hiba,menumpang kesedihan yang berkumpul dalam dada mereka.Berat mata memandang,berat lagi bahu yang memikul beban.Pasti ada kesudahan yang baik untuk mereka,kalau tidak di dunia fana ini,biarlah di akhirat nanti.

Tatkala melihat orang mempunyai ayah,menghantar ke sekolah dsb mereka hanya ada ibu.Bertahun jeriji besi memisahkan kasih antara mereka.Apakah benar yang ditangkap itu membahayakan negara?

Allahu waliyyuna!Ada ketikanya kesedihan di hati ini tidak mampu menanggung ujian berat yang Allah timpakan.Namun janji manis Tuhan bahawa dalam tiap ujian ada rahmat yang tersembunyi sebagai penenang jiwa,cukuplah,memadailah.

Bersabarlah kerana sabar itu indah.Satu ketika akan tiba masanya,Allah akan makbulkan doa-doa yang kita pohon.Sehebat dan sekuat mana kuasa manusia tiadalah mampu mengatasi tadbir dan kekuasaan Allah yang maha hebat.Kuasa manusia yang tiada hebat itu akan tumpas mudah di tangan Allah.Manusia yang berkuasa tanpa agama adalah manusia yang terlalu mudah untuk ditumpaskan!Jiwa mereka lemah.Allah telah mencabut rasa takut dalam diri musuh kepada kekuasaan dan keperkasaan mereka.

Yakinlah wahai isteri dan keluarga pejuang,apabila kita menjaga Allah maka Allah yang menjadi 'wali' kita.Usah takut,usah gentar!Yakinilah bahawa kuasa Allah adalah kausa terhebat yang padanya tidak ada yang mampu menandingi.

Kerajaan yang zalim akan tumpas jua dengan izin dan rahmat Allah.Ujian kemenangan dan kekuasaaan buat mereka tiadalah hebat melainkan hanya nikmat sementara yang Allah hanya dengan kadar sekelip mata mampu tewaskan!

Tiadalah ujian Allah buat mukmin yang beriman tiap satunya melainkan sebagai ujian dan cubaan untuk menguji tingkat dan darjah keimanan dan keyakinan mereka kepada Allah yang mana setiap kesabaran mereka adalah berpahala di sisi Allah dan sebagai penghapusan dosa-dosa mereka!

Usah kesal,usah berduka!Janji-janji-Nya pasti akan menjadi kenyataan yang paling manis buat yang beriman.

Kehidupan dunia tiada lain sebagai penjara buat mukmin kerana Allah akan memberi kebebasan nikmat syurga buat mereka yang tiada banding dengan nikmat dunia yang pada Allah tidak berharga.

Selalulah mengingati Allah,bersabarlah.Mudah-mudahan jiwamu akan tenang!

Salam perjuangan dari diriku insan yang kembali tersedar dari lorong kelam!

No comments: