Wednesday, January 5, 2011

Salam Tahun Baru Masihi

Selamat tahun baru masihi semua.....


Pertamanya setinggi syukur dirafa'kan ke hadrat Allah SWT atas nikmat dipanjangkan umur, lantas kita dipertemukan lagi di tahun baru masihi ini....selawat dan salam buat Junjungan mulia SAW,para sahabat,tabi' dan tabi'in,keluarga Baginda seluruhnya.

Sudah bersawang blog saya ini...lama saya tidak menulis. Bukan tidak ada masa, bukan alasan-alasan kesibukan kerja menyebabkan saya tidak menulis,tetapi dek kerana kebekuan kepala ini. Terasa berat sekali. Adakah masa merubah insan.....

Tahun baru datang lagi, tidak sedar pantasnya masa berlalu. Sudahkan diri kita koreksi, merenung amal yg telah kita kerjakan selama ini....cukupkah untuk kita bawa pulang menemui Dia? Saya tidak menulis untuk menyindir yg membaca, cukup sekadar bertanya pada diri sendiri yg punya seribu kelemahan dan kelalaian ini.

Hari demi hari, terasa juga diri terjebak dalam biah semasa. Allah, lemahnya aku. Keperluan akhirat sedikit sekali ditilik, difikir dan ditenung. Adakah dengan amalan yang hanya sekadar biasa-biasa itu bisa menyelamatkan diri di sana saat tidak ada lagi yang bisa membantu. Kalau didunia, buat kesalahan kita mungkin boleh lepas dan bebas tetapi di sana? Tidak sekali-kali!

Dalam rutin harian, sempat saya melihat di kaca TV baru-baru ini program penjaaan syarikat-syarikat korperat terhadap konsert malam sambutan tahun baru 2011. Berhibur tidak salah, namun hiburan itu andai tidak terpimpin ia lebih dekat dengan fahsya' dan mungkar sahabat! Apalah malang, menjadikan barat sebagai kiblat. Malam tahun baru dijadikan para belia sebagai malam berhibur, malam melempias nafsu serakah. Tidakkah nikmat dipanjangkan umur perlu disambut dengan sujud penuh syukur, iring dengan titis air mata syahdu menghadap Rabb sebagai tanda, "Terima kasih Tuhan, terima kasih Tuhan, umurkan dipanjangkan lagi hingga ke detik tahun baru ini". Allah....

Saya menelan air liur geram. Teringat kata Ustaz Zahazan, jadilah umat Islam yang PEKA dan bukan umat Islam yg PEKAK! Sensitiflah tehadap agamamu sahabat. Diluar sana, selamatkan umat Islam yang terumbang-ambing, sungguh kasihan mereka...sistem sekular pemerintah menjuahkan mereka dari Tuhan mereka berpuluh tahun.

Kita melihat jenayah hari ini yg menjadi-jadi. Apakah sebabnya, sebabnya manusia sudah meninggalkan wasiat Rasul, manusia telah meninggalkan al-Quran dan as-Sunnah!.  Mereka menggunakan akal mereka yang terhad fungsinya itu. Itulah yang mengundang kehancuran dan kerosakan.

Janganlah hendaknya kita bersekali dalam gelombang dan arus fasad yg menggila itu. Jadilah kita golongan yang menongkah arus!

Salam tahun baru, semoga tahun ini menjadi tahun yang lebih baik, penuh rahmat dan keampunan dari Allah buat kita semua.  Amin!

3 comments:

Siti Salha Rosman said...

Salam tahun baru.

Konsert tahun baru itu sudah menjadi ritual di negara ni. Bimbang ia boleh 'memakan' bangsa dan agama.

wardah al basri said...

Ia sudah memakan mangsanya dan lihatlah keruntuhan demi keruntuhan yg terjadi,akhlaknya, tamadunnya,agamanya..lihatlah runtuhnya institusi kekeluargaan dgn lahirnya ramai zuriat luar nikah....

Siti Salha Rosman said...

Ya, betul tu. Masalah pemerintah.